Photomaniacs.ro
elefant.ro
Review-uri produse » Obiective Sigma - zoom » Sigma AF 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM

Sigma AF 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM

Sigma AF 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM
Concluzii pe scurt:

Pro
  • In primul rand trebuie sa mentionam ca este primul obiectiv zoom care ofera utilizatorilor de aparate format APS-C (Canon 30D/40D/50D/60D/7D/500D/400D/600D/etc sau Nikon D60/D90/D300/D7000/etc) o gama de focale atat de wide; in trecut exista o singura optiune de tip zoom la fel de wide si anume Sigma 12-24, insa pt. utilizatorii de fullframe
  • Claritate foarte buna in centru si claritate buna in zonele extreme ale imaginii(border si colturi)
  • Aberatiile cromatice sunt destul de bine tinute sub control(mai ales pt. un obiectiv atat de wide; oricum, aberatiile cromatice sunt mai pronuntate la 8mm )
  • Constructia este solida
  • Motor HSM: Focus rapid si precis
  • Pret corect

Contra
  • Singurul impediment major il consideram imposibilitatea de a monta filtre(polarizare circulara, densitate neutra, etc) datorita protuberantei lentilei din fata. De asemenea exista riscul ca sticla sa fie zgariata
  • Distorsiuni geometrice pronuntate la 8 mm
  • Vignetare evidenta la 8mm(vignetarea se mentine si la restul focalelor dar este mai putin evidenta; daca se inchide cu 1-2 fstopuri diafragma, atunci vignetarea nu mai pune probleme)
  • Distorsiuni geometrice mai ales la focala de 8mm


Acest obiectiv care este compatibil doar cu aparatele tip APS-C (nu este compatibil fullframe sau APS-H) trebuie privit ca un obiectiv specializat dedicat celor care au nevoie de obiective superangulare (am putea spune chiar super-super angulare). Nu trebuie considerat obiectiv de genul "bun la toate".
Este util in fotografia de peisaj, insa ceea ce face ca acest obiectiv sa nu primeasca note maxime este imposibilitatea montarii filtrelor, ceea ce conteaza mult in fotografia de peisaj.
Este util si in fotografia in spatii restranse sau fotografia masinilor(interior / exterior)
Insa nu este extrem de util in fotografierea subiectelor in miscare rapida in lumina scazuta, deoarece diafragma este de doar 4.5/5.6

Comparativ cu Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM, obiectivul sigma este mai wide, putin mai ieftin, este mai greu si pare a avea o constructie mai solida.
Sigma are colturile putin mai sharp la 8 mm decat Canon la 10 mm
Avantajul ob. Canon este diafragma mai larga (3.5 vs 4.5 aproximativ 2/3 fstop) si mai ales posibilitatea de a monta filtre(polarizare circulara, neutrale, etc)
Ambele ofera imagini de calitate cu culori bune si contrast intens; ambele au motor de focus performant
Intre aceste 2 obiective este dificil de ales un castigator, ambele fiind foarte bune. Daca vreti neaparat sa montati filtre pe obiectiv, recomandam obiectivul Canon, daca nu recomandam ob. Sigma.
Ambele pot sa fie utilizate in fotografia cerului instelat: Sigma are avantajul ca este mai wide, Canon are avantajul ca ofera 2/3 fstop in plus. In acest caz am considera ca ob. Canon este mai indicat, insa diferenta este destul de mica.
Distorsiunile geometrice ale ob. canon sunt mai putin pronuntate si mai simple, ceea ce-l face mai adecvat in fotografia de arhitectura(nici aici diferentele nu sunt mari intre cele 2 obiective).
Pe scurt alegerea este: (superwide) vs (montare filtre)

Fata de Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX, obiectivul Sigma este mai sharp la focale identice cu diafragma deschisa, insa la diafragma similara obiectivul Tokina este mai sharp.
Ob. Tokina are marele avantaj al diafragmei de f2.8 vs. f4.5/5.6 ceea ce-l recomanda in cazul fotografierii in lumina scazuta.
Tokina 11-16 este un obiectiv foarte bun, accepta filtre, si este cel putin la fel de sharp si cu vignetare mai putin intensa(daca comparam la aceasi diafragma si aceasi focala).
Tokina are colturile soft la f2.8 si 11mm si vignetare pronuntata.
Tokina datorita diafragmei de f2.8 este unul din cele mai bune obiective pt fotografia cerului instelat.
Sigma este mult mai wide(8 mm vs 11 mm ). Pretul si greutatea sunt similare.
Ambele obiective primesc recomandarea noastra. Alegerea este: (superwide) vs (diafragma f2.8)

Stabilizatornu
Nr. lame diafragma7
Distanta min de focus (m)0.24
FocusHSM (motor hipersonic). Cel mai rapid si precis din gama Sigma.
Magnificare maxima 0.12
Rezistent la praf si umezealanu (dar obiectivul are o constructie solida, de calitate)
Constructie15 elemente in 11 grupe inclusiv 3 elemente asferice, 1 element SLD si 4 elemente FLD(FLD-ul de la Sigma ar fii echivalent cu fluoritul)
Greutate (g)555
Dimensiuni75x106mm
Rotatie la focusnu conteaza(oricum nu i se poate monta filtru de polarizare circulara)




8769 vizite



Note:
Calitatea imaginii rezultate: 9
Calitatea mecanica a obiectivului: 8
Pret: 9


Verdict final: Recomandat
  
Nu exista informatii adaugate in aceasta sectiune