Photomaniacs.ro
libris.ro
Review-uri produse » Obiective Canon - fix » Canon EF 14mm f/2.8 L II USM

Canon EF 14mm f/2.8 L II USM

Canon EF 14mm f/2.8 L II USM
Concluzii pe scurt:

Pro
 • Acest obiectiv, care este cel mai wide din gama Canon(cu exceptia obiectivelor fisheye:Canon EF Fisheye 15 2.8 si noul Canon EF 8-15mm f/4 L USM Fisheye) ofera o calitate foarte buna a imaginii chiar si pe fullframe la colturi incepand cu f2.8; inchizand diafragma la f 4.0 sau f5.6, calitatea imaginilor la colturi se mai imbunatateste dar nu semnificativ.
  In concluzie: imagini sharp pe orie body la orice diafragma
 • Culori si contrast bune
 • Rezista bine la flare pentru un obiectiv asa wide
 • Distorsiuni geometrice de mica amploare
 • Constructie solida rezistenta la apa si praf
 • Utilitate in fotografia de arhitectura, fotografia de peisaj(util si in fotografia cerului instelat). Este un obiectiv profesional care "cere" creativitate in utilizarea lui.
 • Focus rapid(desi in cazul obiectivelor superangulare, focusul rapid nu mai este la fel de important ca in cazul teleobiectivelor)

Contra
 • Pret piperat
 • Nu se pot pune filtre de polarizare circulara; se pot pune filtre gelatina
 • Aberatii cromatice mai ales la f2.8 si putina vignetare pe fullframe la f2.8
 • Trebuie umblat cu atentie pentru a nu zgaria sticla bombata a obiectivului


NOTA: Comparativ cu vechiul obiectiv Canon 14 2.8 L pe care l-a inlocuit, noul obiectiv ofera o imagine clar imbunatatita in ceea ce priveste sharpul general (inclusiv la colturi). Aberatiile cromatice sunt mai putine, rezistenta la flare este crescuta, distorsiunile geometrice sunt mai mici. Deci noul obiectiv este in mod clar superior celui vechi.

Comparativ cu obiectivul Samyang 14mm f/2.8 IF, obiectivul Canon 14 2.8 L II beneficiaza in primul rand de conectare la toate contactele aparatului(obiectivul Canon este "automat" sa-i zicem, adica este ca orice obiectiv cu care sunteti obisnuiti in mod normal, insa obiectivul Samyang este unul manual. Insa Samyang fiind atat de wide, se poate pune focusul la infinit si oricum vom avea o zona de claritate foarte larga, deci nu trebuie sa va speriati prea mult de acest aspect).
Obiectivul Samyang are distorsiuni geometrice evidente, ceea ce nu prezinta probleme in fotografia de peisaj dar poate deveni o problema in fotografia de arhitectura(oricum aceste deformari pot fi corectate aproape total in software)
Obiectivul Samyang, fata de Canon are vignetare evidenta la f2.8
Insa acum vine surpriza: obiectivul Samyang este extraordinar de sharp (chiar si in colturi pe fullframe), chiar mai sharp decat Canon, si are mai putine aberatii cromatice decat Canon. In plus costa mult, mult, mult mai putin decat varianta Canon....deci este un obiectiv interesant pt cei care vor sa fotografieze superwide pe fullframe si care nu vor sa investeasca mult.

Fata de Canon 15mm Fisheye f2.8: in primul rand obiectivul de 15 mm este fisheye(deci are distorsiuni tipice acestor obiective speciale) si ofera o perspectiva mai wide(da, fiind fisheye 15 mm este mai wide decat 14 mm clasic). Obiectivul fisheye este la fel de sharp (poate chiar putin mai sharp - inclusiv la colturi), este mai mic, mai usor si mult mai ieftin. Obiectivul de 15 mm are un focus mai slab(nu conteaza prea mult...), nu beneficiaza de o constructie robusta tipic obiectivelor L (rezistenta la socuri, rezistenta la praf si umezeala).

An aparitie2007
Stabilizatornu
Nr. lame diafragma6
Distanta min de focus (m)0.2
Focusring USM
Magnificare maxima 0.15
Rezistent la praf si umezealaDa.
Constructie14 elemente in 11 grupe inclusiv 2 elemente asferice si 2 elemente UD
Greutate (g)645
Dimensiuni80mm x 90mm
Rotatie la focusnu (dar nu se poate monta filtru de polarizare circulara; se pot folosi filtre gelatina)
2989 viziteNote:
Calitatea imaginii rezultate: 9.5
Calitatea mecanica a obiectivului: 9.5
Pret: 6


Verdict final: Recomandat cu rezerve
Inainte de a investi o suma consistenta, daca intr-adevar aveti nevoie de un obiectiv fix atat de wide, verificati si alte optiuni existente pe piata.
Obiectivul este foarte bun dar, cel putin momentan, parca exagerat de scump fata de calitatea oferita
  
Nu exista informatii adaugate in aceasta sectiune