Photomaniacs.ro
elefant.ro

Canon EOS 7D

Data lansare2009-09-01
Format senzorAPS-C
Factor multiplicare (crop)1.6
Megapixeli18
Tip senzorCmos
Sensibilitati ISOAuto ISO (100-3200) + ISO 100-6400 + 12800-expansion
StabilizatorNu
View finder100
Tip focus19 cross-type AF points (f/2.8 at centre). Punctul central are sensibilitate sporita cu obiective cu apertura >= F2.8
Mod focusOne shot AF , AI Servo AF, AI Focus AF, Manual focus
Viteza declansare30 - 1/8000 sec + bulb
Sistem masuraredispune de un nou sistem de masurare impartit in 63 zone. Foloseste informatii precum: culoarea, distanta pana la punctul focalizat, etc
Balans de alb (white balance)Auto, Daylight, Shade, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Flash, Custom, Kelvin (2500 - 10000 K)
Tip expunereStandard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful, Monochrome, User def. 1,2,3
Tip flashpop-up flash
Acoperire flash12
Sincronizare flash1/250 sec
OpticaCanon EF si EF-S lenses
Videoda, format .mov, full hd. Permite schimbarea numarului de fps
Audioare microfon incorporat pt. inregistrare filme
Nr fotografii in rafala8 fps
Tip memoriecompact flash tip I si II, accepta carduri UDMA si microdrive
Tip baterieLithium-Ion LC-E6 rechargeable battery - la fel cu Canon 5D mark II
Dimensiune ecran (inch)3
Nr pixeli ecran920000
Live viewDa
Dimensiuni148 x 111 x 74 mm
Greutate820 g (fara baterie)



11335 vizite



Concluzii pe scurt:

Pro
  • Sistem nou de focus. Mult mai rapid fata de Canon 50D/40D si mult mai eficient. Extrem de configurabil
  • Ajustarea focusului in functie de obiectiv
  • Un senzor cu eficienta fotodiodelor imbunatatita. Acest aspect trebuie putin detaliat:
    • In momentul in care se "inghesuie" pe aceasi suprafata mai multe fotodiode, evident, acestea sunt mai mici ca dimensiuni si au mai multe dificultati in a capta fotonii. Insa, Canon, a reusit, in ciuda unei densitati foarte mari a senzorului, sa mentina un zgomot rezonabil, chiar si(mai ales) la sensibilitati mari ale ISO. Astfel, se vad imbunatatiri ale calitatii imaginii la ISO 1600 – 6400 fata de modelele anterioare (Canon 50D), atat la nivel de pixel, cat mai ales la nivel de imagine(in cazul in care redimensionam imaginea facuta cu Canon 7D la nivelul unei imagini facute cu Canon 50D)
    • Calitatea imaginii la nivel de pixel, in intervalul Iso 100-400, nu prezinta insa imbunatatiri fata de senzorii interiori ...ba chiar exista o foarte mica deteriorare. Insa la nivel de imagine acest aspect nu se vede. Este vizibil doar intr-un crop 100%
    • Imaginea vazuta la 100% (deci la nivel de pixel) sufera de o usoara lipsa de claritate (sharp). Problema este usor rezolvabila in postprocesare. La nivel de imagine acest aspect nu este relevant
    • In concluzie, desi ofera un mare salt in rezolutie, senzorul de pe Canon 7D reuseste sa ofere si o imagine de calitate buna.
      Un print A4 sau mai mare facut cu Canon 7D va arata mai bine decat un print facut cu Canon40D/50D, deoarece senzorul ofera mult mai multe informatii (18 MP vs 15 MP vs 10 MP).
      Se poate spune ca, la nivel de imagine, ofera o calitate superioara fata de Canon 40D/50D la orice ISO, insa la nivel de pixel (crop 100%) ofera o imagine aproximativ egala calitativ cu cea de la un Canon 50D/40D pana la sensibilitati de 1600, iar peste 1600 calitatea imaginii lui 7D este un pic mai buna.
      Daca vrem sa "cautam nod in papura" am putea spune ca un crop 100% al unei imagini facute cu Canon 40D la ISO 100/200 arata mai "curat" decat un crop 100% facut in mod identic cu un Canon 7D...insa aceste aspecte sunt relativ minore in comparatie cu avantajele oferite per ansamblu de acest model. Deseori o imagine arata bine si din alte motive nu doar datorita "claritatii" pixelilor (acuratetea si viteza focusului conteaza foarte mult, obiectivul, etc)
  • Sistem nou de metering(imbunatatit)
  • Posibilitatea de comanda remote a blitzurilor
  • Orizont virtual
  • Video cu multiple setari
  • Controlul vignetarii
  • Un body solid, bine conceput, cu o buna ergonomie. Fata de predecesorul sau, aparatul are o rezistenta sporita la praf si umezeala (dar nu la nivelul seriei Canon 1D)
  • Multe frame-uri pe secunda: 8 fps (este ajutat in acest sens de procesarea paralela)
  • Dispune de un ecran mare si luminos pentru vizionarea pozelor - 920000 pixeli / 3 inchi. Este imbunatatit pentru a vedea clar informatiile in lumina dificila

Contra
  • o calitate a imaginii putin degradata la iso 100-iso 400, daca se priveste la nivel de pixel, fata de modele anterioare(zgomot)
  • o oarecare lipsa de claritate(sharp) a imaginii daca se priveste la nivel de pixel(insa la nivel de imagine problema este inexistenta)
  • balansul de alb inconsistent in lumina artificiala
  • in mod sigur modul de realizare al filmelor permite inca multe imbunatatiri in viitor
  • nu este sigilat impotriva umezelii si prafului similar cu body-urile profesionale 1D(sau Nikon D700, D3, etc)
  • ...greu de gasit puncte slabe semnificative pentru acest aparat extrem de bine integrat in nisa lui de piata


Alte informatii
  • Intrebarea este daca merita ca cineva cu un body Canon 40D sa faca upgrade: principalele imbunatatiri vizibile sunt focusul mult imbunatatit, ajustarea focusului in functie de obiectiv, un ecran mai mare si controlul remote al unor blitzuri. Insa din punct de vedere al calitatii imaginii, Canon 7D nu ofera un mare salt . Deci daca aspectele de mai sus conteaza pt. voi, atunci merita upgrade-ul. Pentru utilizatorii unui Canon 40D, care vor intr-adevar sa beneficieze de un salt evident in calitatea imaginii, recomandam un aparat cu senzor fullframe(Canon 5D Mark II).
  • Cei care au un body 50D, oare merita sa faca upgrade? Principalele imbunatatiri sunt focusul mult imbunatatit si controlul remote al unor blitzuri. Calitatea imaginii, nici in acest caz nu este mult imbunatatita. Si pentru acestia, daca vor sa beneficieze de o imagine mult imbunatatita recomandarea este sa opteze pt. senzori fullframe.
  • Se poate spune ca, per ansamblu, este, probabil, cel mai bun aparat Canon din gama APS-C (crop 1.6) oferind multe mici imbunatatiri(dar si cateva semnificative) fata de seria precedenta.
  • Toate noutatile tehnologice prezente in acest body fac din Canon 7D un model complementar fata de Canon 5dMARK II.
  • De asemenea, Canon 7D poate reprezenta un body de backup pt. un profesionist care utilizeaza aparate din seria 1D.
  • Scurta comparatie intre Canon 7D vs Canon 5D MARK II
    • Canon 7D dispune de un sistem de focus mult imbunatatit. Acest aspect este vizibil atat pentru subiectele statice, dar mai ales pentru cele in miscare in modul AI SERVO. Imbunatatirea focusului este uriasa daca comparam punctele dispuse in afara celui central. (Punctele din jurul celui central la un Canon 5d MARK II nu sunt de incredere; totusi punctul central la un Canon 5d MARK II ofera un focus rapid si de inalta precizie)
    • Deci avantajele evidente ale lui Canon 7D fata de Canon 5D sunt: sistemul de focalizare, numarul de imagini pe secunda, blitzul incorporat si posibilitatea de a controla remote alte blitz-uri.
    • Canon 7D se dovedeste a fii un aparat foarte bun pentru viata salbatica ,sport si fotografie macro
    • Din punct de vedere al rezistentei la intemperii sunt similare(poate cu un usor avantaj in favoarea lui Canon 7D, desi constructorul nu subliniaza acest aspect)
    • Calitatea imaginii este in favoarea lui Canon 5D MARK II.
    • Senzorul fullframe a lui Canon 5D face ca acest aparat sa fie mai indicat pentru cei care pun accent pe portrete. De asemenea, cei care fac peisaje, mai degraba ar trebui sa opteze pentru 5D
    • Un alt aspect de care trebuie tinut cont este ca pe Canon 5D nu functioneaza obiectivele EF-S, insa pe Canon 7D functioneaza orice obiectiv (multiplicat cu factorul de crop x1.6). De asemenea, pe Canon 5D se vad toate imperfectiunile obiectivelor, mai ales vignetarea si neclaritatile de la colturi. Deci pe fullframe trebuiesc alese cu mai multa grija obiectivele.


Note:
Calitatea imaginii rezultate: 8.5
Dotari ale aparatului: 9.5
Viteza in utilizare(start-up, focus, fps, etc): 9
Impresie asupra calitatii constructive a aparatului: 9.5
Pret: 8


Verdict final: Recomandat
   1   

Alex Docze

Locatie: Romania


Imagine profil
Data review: 26.06.2014

Pareri ProSistem focalizare avansat, viteza, constructie, acuratetea culorilor, calitate buna a imaginilor chiar si la ISO 3200, extrem de customizabil.
Pareri ContraUneori focusul nu este precis.
Nota9 (din 10)

Un aparat cu un raport calitate/pret excelent. Constructia robusta imi da posibilitatea sa-l folosesc in medii mai putin prielnice (excursii montane - indiferent de vreme). Focusul este foarte rapid, mai precis decat la body-urle din seria XXD (cu exceptia 70D), insa nu este perfect: sunt cazuri cand da rateuri, mai ales cu obiective cu diafragma mare (canon 85 1.2, Sigma 50 1.4, etc).
Inca nu l-am testat suficient la poze de noapte sau pt. imagini cu Calea Lactee, insa din testele de pana acum, pare acceptabil.
La fotografia de produs este foarte bun, culorile fiind foarte apropiate de cele reale, iar textura extrem de bine redata. Evident sunt necesare obiective performante.
Exceptional la fotografia macro. Dispune de un mod de focus in care punctul este mai subtire si astfel poate sa fie pozitionat fix pe capul insectei. In acest caz modul AI-SERVO isi face foarte bine treaba.
Calitatea imaginilor la iso mare este acceptabila. La nivel de pixel (zoom 100%)sunt putin dezamagit, insa la nivel de imagine calitatea este buna. Printurile ies bine la dimensiuni A4 si mai mari chiar la iso 3200.
In concluzie un aparat bun cu plusuri si minusuri. Este esential sa fie utilizat impreuna cu obiective de calitate !

Gheorghita Eusebiu

Locatie: Romania


Data review: 08.04.2011

Pareri Proautofocus extraordinar, ergonomic, ecran super, foarte rapid, rezolutie mare (se pot face reincadrari, dar pentru cine a lucrat pe film inainte nu-i foloseste, pentru ca stie ce inseamna incadrarea corecta), imagini utilizabile chiar si la ISO 6400
Pareri Contrazgomotul de imagine la ISO 400-800 este acelasi ca la 50D, (daca nu chiar mai pronuntat, privit pe monitor la 100%), mi-ar fi placut sa aibe doua sloturi pentru card.
Nota8 (din 10)

Folosesc Canon 7D din decembrie 2010, pana atunci mi-a parut rau ca am trecut de la Nikon la Canon (am lucrat mult pe film cu Zenit, Praktica, Nikon F70 pe care-l am si acum si merge foarte bine); la un moment dat a trebuit sa trec pe digital, am incercat cateva luni un Nikon 4300, un 7800 (folosite in paralel cu F70).
Cu greu am trecut la Canon 400D bucuria a durat foarte putin, am mai investit 1500 dolari in obiective si blitz, tot nu se ridica la ceea ce as fi vrut eu, am incercat si 50D parca ceva se mai imbunatatise situatia mai ales folosit si cu lumini de studio, viteza era foarte buna dar totusi focusul mai dadea rateuri, nu stiam daca sa trec inapoi la Nikon (pierdeam prea mult la vanzarea accesoriilor) sau sa trec la FF (Canon 5DMII).

Intre timp a aparut o okazie si am cumparat 7D la un pret foarte rezonabil, si nu-mi pare rau, isi merita toti bani, cel putin autofocusul face 75% din pret, pot sa spun ca abia acu nu simt lipsa altui aparat. Nu o sa trec la 5DMII, doar daca o sa i se schimbe AF si o sa aibe doua sloturi de card, asta ar insemna 1DM4, imi plac imaginile produsa de 5DMII (lucrez pentru agentie cu el) dar prefer stilul de lucru al lui 7D, este mai bun decat 5DMII chiar daca fisierul final la ISO ridicat e mai slab dar nu cu mult.

Desi este un aparat foarte bun nu o sa-i dau decat nota 8 poate maxim 8,5 pentru ca sunt sigur ca mai sunt si altele mai bune.

daniel cotoz

Locatie: Romania


Data review: 24.10.2010

Pareri Proraport calitate-pret suuuuuuuuper (ai crede chiar ca-i ceva necurat la mijloc)
Pareri Contrafisiere mari
Nota10 (din 10)

am canon 7d si am mai avut dslr-uri insa acest aparat iti schimba opinia despre fotografie. e incredibil si e o mare diferenta intre el si alte aparate de ex: canon 40d, 20d, 400d, chiar 5d-ul este sub 7d (parerea mea si nu trebuie imbratisata de toti). recomanda o tura foto cu 7d-ul inainte de orice. nu mai spun ca este unul din cele mai rapide aparate la rafale iar la evenimente sportive este extraordinar.
sa spun si un defect daca pot sa-i spun asa e ca face fisierele cam mari undeva la 8-11 mb ma refer la jpg iar raw intre 22-25 mb, ai nevoie de carduri nu gluma cu el.
la comandarea lui poti sa-ti mai cumperi si 2-3 carduri de 8 sau 16 gb si un hard mare ptr stocarea fotografiilor.

multa bafta



   1